Denne side er reklamefinansieret

Danske internetudbydere: Sådan vælger du den bedste løsning

Leder du efter en ny internetudbyder? De fleste danskere har allerede adgang til internettet, men der kan være stor forskel på, hvor god forbindelsen er, og hvad du ender med at betale for bredbånd.

Hvis du vil vide mere om, hvilke danske internetudbydere du har mulighed for at vælge, har vi gjort det enkelt og nemt for dig. Vi klæder dig på til både at forstå forskellene mellem de muligheder, der er for dig, men også guide dig til at vælge den internetudbyder, der matcher dine behov og budget.

Hvilke internetudbydere kan jeg få?

Du kan med fordel sammenligne de forskellige internetudbydere, før du gør dig et endeligt valg. Der kan nemlig være forskel på, hvad de tilbyder til hvilken pris, og om du får andre goder med i købet.

I dag er der mange danske internetudbydere, og der kommer hele tiden nye til, mens andre lukker og forsvinder. Det sker også ofte at udbydere bliver opkøbt af andre, så både navn og produkter ændrer sig. Du bør derfor selv med jævne mellemrum tjekke op på din internetudbyder, men også konkurrenter, så du altid sikrer dig det bredbånd, der bedst matcher dine ønsker, forventninger og behov.

Vi har her samlet en liste over internetudbydere i Danmark:

Hvem ejer hvem?

De danske internetudbydere er ofte ejet af andre, selvom de har deres eget navn og produkter. Det kan blandt andet være eksempelvis TDC, der både ejer udbydere som Hiper og YouSee.

Som udgangspunkt er det ikke afgørende, hvem der ejer hvem, men det kan alligevel være noget, du kan tage med i dine overvejelser.

Hvis du vælger en af de selvejede internetudbydere eller moderselskaberne, kan du ofte få flere goder med i købet. Det kan eksempelvis være adgang til specifikke streamingtjenester, mulighed for at samle dine mobilabonnementer og internet samme sted eller andre fordele, som de selvejede kan tilbyde.

Vælger du en af de mindre internetudbydere, der enten er datterselskaber eller selvstændige, kan det dog have betydning for prisen. De mindre internetudbydere ofte har billigere priser, mens du dog stadig får samme adgang til både kabler og master, som hos de selvejede.

Internetudbydere på min adresse

Det er ikke nødvendigvis alle internetudbydere, der tilbyder bredbånd på din adresse. Derfor skal du i første omgang starte med at lave en søgning på hvilke internetudbydere, der tilbyder internet der, hvor du skal bruge internet.

Erhvervsstyrelsen har lavet Tjekditnet.dk, hvor du nemt og enkelt kan søge på din adresse og få en liste med mulige internetudbydere.

Internetudbydere sammenligning

Når du skal sammenligne forskellige internetudbydere, er der flere ting, du bør tænke over. Der er en række af forskellige bredbånd udbydere i Danmark, og det er i virkeligheden op til dig at vurdere, hvem der bedst dækker dine behov.

Vi har dog samlet de vigtigste spørgsmål, du bør stille dig selv, så du får bedst mulighed for at sammenligne internetudbyderne på baggrund af dine behov for internet.

Hvad er det bedste internet?

Det bedste internet skal leve op til dine forventninger. Du skal ubesværet kunne tilgå internettet, søge og streame uden afbrydelser eller lange ventetider. Det gælder også resten af familiens eller husstandens medlemmer, hvis I er flere, der skal bruge adgangen på samme tid.

Derfor skal du som udgangspunkt have følgende ting in mente, når du sammenligner forskellige internetudbydere:

  • Hvor mange enheder skal tilgå internettet på samme tid?
  • Hvad skal du bruge internettet til?
  • Hvor tit skal du kunne komme online?
  • Hvor stabil har du brug for, at forbindelsen er?

Én enkelt computer eller mange forskellige enheder?

Bor du alene, eller er huset fuld af både voksne og børn, der dagligt bruger internettet på flere forskellige enheder? Antallet af enheder, der skal bruge internettet, har stor betydning for, hvor meget bredbåndet bliver belastet.

Jo flere enheder du har, jo bedre og hurtigere forbindelse er nødvendig. Dog kan du, hvis du bor alene, overveje, om det er nødvendigt med den hurtigste forbindelse. Måske kan du nøjes med en mindre pakke fra en internetudbyder, hvis du ikke belaster forbindelsen med andet end din computer eller telefon.

Hvad skal du bruge internettet til?

Hvad du laver på internettet, kan have stor betydning for dit valg af internetudbyder og -produkt. Du skal tage stilling til, om det er vigtigt for dig med:

  • Streaming: Det koster meget data at streame, og i dag vil de fleste have en eller flere streamingtjenester. Samtidigt er det generende, hvis din serie eller film bliver afbrudt, fordi den skal loade. Derfor er det vigtigt med en både hurtig og stabil forbindelse, hvis du vil streame indhold.
  • Gaming: Gamer du ofte med andre online, er det vigtigt, at forbindelsen er stabil. Langsomt internet vil gøre, at du ikke kan reagere så hurtigt i spillet, som det kan være nødvendigt. Det kan også være nødvendigt at downloade opdateringer til spillet, der kræver en del data.
  • Download og upload: Uanset om du skal downloade billeder fra skyen eller store programmer, skal du være opmærksom på både upload- og download-hastighed. Hvis du henter eller lægger noget op, vil det have en konsekvens for forbindelsen for resten af husets enheder. En hurtig hastighed kan minimere gener.
  • Videochat: Ved opkald over video online er det nødvendigt, at du har en relativt høj upload-hastighed, mens det også er nødvendigt at downloade video fra personen i den anden ende. Det bruger en del data at foretage videoopkald, så det kan være en god ide, at du tænker over det, hvis du ofte bruger videochat.

Bruger du ikke dit internet til nogle af de aktiviteter, kan du oftest nøjes med en mindre hurtig forbindelse. Det kræver heller ikke samme forbrug af data.

Hvor ofte skal du bruge internettet?

Nogle har kun brug for internettet en enkelt gang imellem, mens andre nærmest konstant er online. Der er også forskel på, om du skal have en internetforbindelse på arbejdet, i hjemmet eller i sommerhuset.

Hvis I er mange i husstanden, der har flere enheder, der skal på internettet, skal du bruge en højere hastighed. Og der vil ofte være gang i internettet hele dagen lang, når der både skal tjekkes vejrudsigt, mails og busafgange fra morgenstunden og resten af dagen bruges på streaming, download, gaming eller andet online.

Har du derimod brug for en forbindelse til sommerhuset, hvor du kun opholder dig engang imellem, kan det være mindre vigtigt med lynhurtigt og stabilt internet. Vi har lavet en oversigt over forskellige teknologier til at få internet længere nede, hvor du får et indblik i fordele og ulemper, som du kan tage stilling til i forhold til, hvor ofte du skal bruge internettet.

Stabil forbindelse – hver gang

Det kan være meget forskelligt, om du ønsker lynhurtigt internet, så du kan downloade og streame uden afbrydelser, eller du godt kan leve med at vente lidt. Nogle har ikke behov for det hurtigste internet, mens andre bliver utålmodige, hvis de skal vente et ekstra par sekunder, før en hjemmeside er loaded, eller en film går i gang.

Vær opmærksom på bindingsperioden

Det kan være en god ide, at du tjekker op på, om der er en bestemt bindingsperiode, inden du indgår en aftale. En bindingsperiode gør, at du ikke kan opsige dit internet, før eksempelvis der er gået nogle måneder til et halvt år. Hvis du alligevel vil opsige internettet, inden bindingsperioden er ovre, skal du som udgangspunkt betale et gebyr.

Tjek kundernes anmeldelser

Inden du vælger en internetudbyder, kan du selv undersøge, om andre kunder har været tilfredse med deres internet hos de internetudbydere, du overvejer.

Et godt sted at starte er kundeanmeldelser på sider som Trustpilot eller lignende hjemmesider. Her kan du nemt og enkelt få et overblik over, om kunderne generelt er tilfredse. Du får dog også indblik i, hvad kunderne er utilfredse med, hvilket kan have stor betydning.

For nogle kunder kan det eksempelvis være vigtigt med en god kundeservice, der træder til og hjælper, når internettet driller. For andre kan det være mere vigtigt, at internettet er stabilt og uden afbrydelser. Det vil du ofte kunne læse mere om, hvis du tjekker anmeldelser af internetudbyderne.

Tests og undersøgelser

Det er ikke kun kunderne, der giver deres mening til kende. Det er ofte også nemt at finde aviser, hjemmesider og andre, der laver ekspertvurderinger og sammenligner forskellige internetudbydere.

Det kan dog sagtens være, at eksperternes valg ikke er den bedste internetudbyder for dig. Det kommer nemlig helt an på, om de kan leve op til dine krav og behov – og om de overhovedet leverer bredbånd til din adresse.

Hvilke måder kan jeg få internet på?

Teknologien kan have betydning for, om du får en god oplevelse med den forbindelse, du vælger. Derfor får du her et indblik i de fire teknologier, der i dag er tilgængelige.

Det er ikke alle teknologier, der nødvendigvis er tilgængelige på netop din adresse. Derfor er det vigtigt, at du kender forskellen på dem, så du kan lave et godt valg, hvis der er flere muligheder for dig.

Der er forskel på, hvordan de forskellige virksomheder kan levere internettet til dig. Der er følgende muligheder, som du kan overveje:

Fibernet

Nyeste skud på stammen er fibernet, der er i gang med at blive rullet ud over hele landet. Det er den hurtigste og mest stabile måde at få internet på.

Med fibernet går det med lysets hastighed – faktisk helt bogstaveligt. Fiber er lyskabler, og data kan derfor hurtigt blive sendt frem og tilbage. Det er en fordel med fiber, hvis du ofte streamer TV, film og serier, eller hvis du gerne gamer online. Der vil nemlig ikke være samme afbrydelser, som du kan opleve med de andre teknologier.

Fibernet er stadig relativt nyt, og det er stadig ikke kommet helt ud i alle krogene af Danmark. Du vil derfor skulle tjekke op på, om du allerede har adgang, eller der kommer adgang til fiber på din adresse.

Fordi fiber er den nyeste teknologi, er det også ofte det dyreste valg. Det er dog samtidigt med til at fremtidssikre din forbindelse, fordi det er den allerhurtigste og mest stabile måde at få internet på.

TV-kabel

Adgang til internettet via TV-kabel kaldes også for COAX. Det er en hurtig forbindelse, og det kan ofte være det bedste valg, hvis du ikke har adgang til fiber eller vil betale den høje pris for fibernet.

Der er allerede i de fleste hjem et tv-antenne-stik, så det ikke er nødvendigt at få lagt og installeret nye kabler som med fiber. Derfor er det også en billigere løsning, som langt de fleste internetudbydere i dag tilbyder.

Telefonstik

Stort set alle husstande i Danmark har mulighed for at få adgang til internettet via telefonstikket. Det kaldes også for DSL, og størstedelen af internetudbydere tilbyder en gratis installation og oprettelse af internet, hvis du vælger denne teknologi.

Dog skal du være opmærksom på, at hastigheden ikke er lige så hurtig, som hvis du valgte fibernet eller internet via dit tv-antenne-stik. Oveni kan du heller ikke forvente samme stabilitet i forbindelsen, hvilket er værd at have med i dine overvejelser.

Mobilbredbånd

Hvis du har en smartphone, kender du formentlig allerede til det mobile bredbånd, der giver dig adgang til internettet via en 4G eller 5G forbindelse. Teknologien er dog ikke forbeholdt telefoner, for den kan også bruges med en router, der deler internettet med enheder.

Mobilt bredbånd er ofte mest langsomme og ustabile adgang til internettet, hvis det skal bruges som internet i hjemmet. Samtidigt skal du være opmærksom på, at du oftest kun har et begrænset antal GB, som du kan bruge i måneden. Hvis du skal have ubegrænset forbrug, skal du ofte betale en del mere for det.

Dog kan mobilt bredbånd være en god løsning, hvis du vil have adgang til internettet i sommerhuset eller kolonihaven, og du ikke vil betale ekstra for en dyrere forbindelse.

Bedst internetudbyder til dig

Nu har du fået en gennemgang af de gode overvejelser, der gør det lettere at sammenligne bredbånd- og internetudbydere. Det har forhåbentligt gjort det lettere at tage et valg, så du får velfungerende internet, der matcher din og eventuelt resten af husstandens behov.