Hvilket internet kan du få

Du skal kobles på internettet – og hellere i dag end i morgen. Spørgsmålet er bare: 

Hvilket internet kan du få?

Det er relativt nemt at svare på, for langt de fleste udbydere af internet i Danmark dækker det meste af landet. Du kan altså også få internet på din adresse. Spørgsmålet om hvilket internet, du kan få, afhænger så i højere grad af dit budget og dit behov for internettets hastighed.

Herunder har vi samlet et lille overblik, der viser dig forskellige internet-løsninger fra forskellige udbydere. Her kan du nemt sammenligne priser, klikke dig ind for at læse mere om de forskellige muligheder, og se hvad der passer bedst til dig og dit behov.

Internetudbydere på min adresse

Lad os først lige besvare et grundlæggende spørgsmål: Kan du overhovedet få internet på din adresse?

Vi behøver faktisk ikke at kende til hvor du bor for at kunne svare på spørgsmålet, for svaret er entydigt: Ja, du kan nemt få internet på din adresse. Uafhængigt af hvad din adresse er – hele Danmark er dækket med internet af de mange forskellige internetudbydere.

Spørgsmålet er rettere hvordan du kan komme på internettet. For her afhænger svaret på spørgsmålet netop af din adresse. 

Herunder gennemgår vi de 4 forskellige måder, du kan komme på internettet.

4 forskellige typer af internet

Overordnet set taler man om 4 forskellige måder, man typisk kan koble sig på internettet på. Hvilket internet du kan få på din adresse afhænger af hvor du bor – men som oftest vil du minimum havde adgang til 2 forskellige måder at koble dig på nettet. Herunder kan du læse mere om de forskellige typer af internet.

Fibernet

Fibernettet er det hurtigste internet-netværk, vi har i Danmark. Det er både nyt og moderne, og der er stort set intet loft over de hastigheder, du kan opleve med en fibernet-forbindelse. Hastighederne, du kan få med en fibernet-forbindelse, ligger i intervallet mellem 100 Mbps og 5.000 Mbps. 

Til gengæld dækker fibernettet endnu ikke hele landet. Du kan altså godt være uheldig at bo i et område, hvor du ikke kan få fibernet på din adresse. Til gengæld vil der ikke gå lang tid før hele landet er dækket med fibernet-løsninger.

Hvis du vil vide, om du kan få fibernet på din adresse, kan du tjekke et dækningskort med de forskellige internetudbydere her.

Bredbånd

Bredbånd er betegnelsen for sidste generations internet – og det dækker hele Danmark. Du skal altså være meget uheldig, hvis du oplever problemer med at få bredbånd på din adresse. 

Med en bredbåndsforbindelse kan du opnå gode hastigheder på internettet – og hvis du er villig til at betale for det kan du også komme op og ramme noget, der ligner små fibernet-hastigheder med en bredbåndsforbindelse. Hastigheden på en bredbåndsforbindelse svinger mellem 30 Mbps og 1.000 Mbps.

Mobilt bredbånd

Mobilt bredbånd er en internetforbindelse, der trækker på landets trådløse mobil-netværk. Mobil-netværket er dét, du også bruger, når du benytter dig af internettet fra din telefon – og det er tilgængeligt alle steder i landet.

Kan du få mobilt bredbånd på din adresse? Svaret er utvetydigt ja! Det mobile bredbånd dækker stort set hele landet – kun med undtagelser af områder med svært tilgængeligt terræn som klitter og tætte skove. Men også her vil du ofte kunne få overraskende god forbindelse. 

Hastigheden på mobilt bredbånd svinger lidt, alt afhængig af om dit mobile bredbånd kan trække det nye 5G-internet, eller om den blot kører på en 4G-forbindelse. Du skal regne med at se hastigheder på mellem 17 Mbps og 717 Mbps.

Satellit-forbindelse

Hvis alt andet fejler, og du ikke kan forbindes via hverken fiber, bredbånd eller mobilt bredbånd, så har du stadig en life-saver tilbage: Satellit-forbindelsen.

Selvom der ikke er mange i Danmark, der har behov for at trække internet fra satellitterne, så er det ikke desto mindre en mulighed, du kan benytte dig af. Du kan få en satellit-forbindelse alle steder på planeten. Alt, det kræver, er blot, at du får en parabol tilsendt fra en udbyder af satellit-internet. Dog skal du være opmærksom på, at både installationen af parabolen samt et abonnement på en satellit-internetforbindelse er forholdsvis dyr, og hastigheden på satellit-internet måler sig ikke med de øvrige alternativer i Danmark.

Disse faktorer afgør hvilket internet du kan få

Der er kun to faktorer, der afgør hvilket internet, du kan få på din adresse.

Din adresse: Hvor du bor afgør bl.a. om du kan få adgang til det lynhurtige fibernet, eller om du har en god 5G-dækning på det mobile netværk. Bredbånd vil du stort set altid kunne få hvor du bor.

Dit budget: Hvor meget du er villig til at betale for internettet betyder selvfølgelig også noget for om du kan få hurtigt internet på din adresse. Men faktisk er der ikke en voldsom stor prisforskel på de forskellige løsninger. Typisk vil prisen, du giver for en internetforbindelse, svare til det samme, som du giver for dit mobilabonnement.

Hvilken type internet har du behov for?

Hvor store krav, du stiller til dit internet, har selvfølgelig en afgørende betydning for den internetløsning, du vælger at gå efter. 

Det siger sig selv, at hvis du blot surfer lidt rundt på Facebook, og streamer en smule musik en gang imellem, så har du ikke brug for internet med hastigheder i 7. gear. Her kan du ofte nøjes med en forbindelse på mellem 30 Mbps og 100 Mbps.

På den anden side kan du ikke nøjes med et internet i skildpasse-tempo, hvis I er flere derhjemme, der gerne vil streame TV, game på computeren og downloade store filer på samme tid. Her får du brug for et internet, der kan dække jeres behov – måske med en hastighed på mellem 200 Mbit og 1.000 Mbit.

Og så er vi tilbage ved spørgsmålet om hvilket internet, du kan få på din adresse. Her gør du nemlig klogt i ikke at vælge det første og bedste alternativ, du får stukket i hånden af din internetudbyder. Gør dig klart hvad dit behov er, og led efter internetløsninger, der kan levere den hastighed, du har brug for.

Hvad er dit internet-budget?

Selvom det selvfølgelig ikke er gratis at få internet på din adresse, så er prisen på internet faldet over de seneste år. 

I dag kan du få selv de hurtigste fibernet-forbindelser på din adresse for under 400 kr. pr. måned. Og hvis du blot skal have et internet til et lille behov, så er det ikke uhørt at kunne finde en opkobling til omkring de 150-200 kr. pr. måned. 

Internettet udgør en lille post i de flestes budget, og derfor vil du som oftest ikke finde prisen afgørende for hastigheden på internettet til din adresse.