Denne side er reklamefinansieret

Fibernet – Find den billigste udbyder på din adresse

Fibernet er en banebrydende teknologi, der bruger optisk fiber til at opbygge en pålidelig og lynhurtig internetforbindelse.

Et fibernetværk er en type internetforbindelse, der overfører data ekstraordinært hurtigt ved hjælp af optisk fiber, ofte kendt som lyslederkabler. Det gør det nemt for enkeltpersoner at opnå hurtige download- og upload hastigheder.

Fibernet er det hurtigste internet der findes i dag og derfor er det meget populært. Læs med her og bliv endnu klogere på fibernet.

Fibernet priser 

Fordi fibernet er så populært, findes der også mange udbydere, som tilbyder fibernet til forskellige priser:

Det er også nemt at skifte udbydere, og der kan altså være en del penge at spare, hvis du holder dig opdateret på, hvilke udbydere, der har de bedste priser og tilbud.

Fibernet udbydere

Der er en del fibernet udbydere på markedet i dag. Nogle af dem er:

De har hver især tilbud på fibernet og forskellige features, de tilbyder, for at skille sig ud fra mængden. Her er et overblik:

Hiper

Hiper giver fri oprettelse på 1000 Mbit og support indtil kl 23. 

Fastspeed

Fastspeed tilbyder en gratis wifi router, 2 måneders Mofibo og 2 måneders Podimo. Det er altså nogle ret fine goder, hvis man er glad for underholdning, bøger og podcasts. 

Telenor

Kigger du efter fibernet fra Telenor, vil du nok finde deres MaxSpeed. Her får du oprettelse, forsendelse og teknikerbesøg for 0 kr. 

JETNET

Jetnet vil gerne være de billigste. Derfor har de ofte forskellige tilbud, der kan være interessante, hvis du gerne vil spare penge og ikke har problemer med 6 måneders bindingsperiode. Derudover får du 1 måned gratis Discovery+ tv og 2 måneders gratis Mofibo med i købet. 

Kazoom

Kazoom tilbyder fibernet og intet andet. De sælger simpelthen ikke andet end fibernet. De sælger sig på at presse prisen i bund. Så hvis du bare gerne vil have lave priser, ingen bindinger og intet andet og måske endda ser det som en fordel, at du ikke skal snakke med sælgere eller kundeservice, er de et kig værd. 

Yousee

Hos yousee får du fibernet med oprettelse, tilslutning, forsendelse og de 2 første måneder gratis. Der er en bindingsperiode på 6 måneder, så du i alt som minimum betaler for 4 måneder. 

Norlys

Hos Norlys kan du vælge mellem internet og internet plus. Køber du standardpakken, får du en sikkerhedspakke, gratis oprindelse og første måned til 0 kr. Hvis du i stedet køber internetplus, får du det samme plus bedre dækning for op til 4 enheder. 

Waoo

Hos Waoo skal du også vælge mellem to pakker: basic og extra. Basic giver dig 300 Mbps, Waoo standard wifi og en sikkerhedspakke. Med extra får du 1000 Mbps og også en online harddisk samt udvidet installation. 

Fordele ved fibernet

Fibernet er det hurtigste, det bedste og nok det mest populære net på markedet, og det skyldes bl.a. følgende fordele:

 • Som tidligere nævnt er fibernet det hurtigste internet, du kan få fat på. 
 • Fibernet er stabilt og pålideligt. Det betyder, at der kan være stor belastning på dit netværk, uden at du vil kunne mærke det på hastigheden.
 • Hastigheden og stabiliteten betyder også, at der er meget lav forsinkelse på nettet. Det er selvfølgelig meget rart i hverdagen og et must, hvis du spiller spil eller bruger andre apps, hvor forsinkelser er en verden til forskel.
 • Noget, der også gør fibernet anderledes end andre former for netværk, er evnen til at uploade hurtigt. Faktisk kan fibernet uploade lige så hurtigt, som det kan downloade.

Ulemper ved fibernet

Selvom der helt klart er flest fordele ved fibernet, kommer du ikke udenom nogle ulemper. De skal selvfølgelig også nævnes:

 • Det er ikke lige så nemt at få fibernet i forhold til andre former for netværk. Det kræver nemlig, at der er gjort klart til det i dit hjem. Derfor er det ikke alle danskere, der kan få fibernet, som det ser ud lige nu. Hvis du gerne vil have fibernet, er det derfor en rigtig god ide, at undersøge som noget af det første, om det overhovedet er muligt for dig at få. 
 • Det vil ofte være de større byer, der har mulighed for fibernet, da det er en dyr og besværlig proces. Det kræver nemlig en udgravning efterfulgt af nedgravning af kabler. Det er ikke en billig opgave, men fibernet bliver mere og mere udbredt, og flere og flere områder får mulighed for at få fibernet. 
 • Fibernet er dyrere end andre former for netværk. Det er både dyrt at starte op – det kan nemlig kræve bl.a. nedgravning af kabler – og dyrt om måneden. Det skal dog nævnes, at prisen slet ikke er så stor en ulempe, som det har været. Netop fordi der er så meget udvikling i fibernet konstant, og fordi der hele tiden kommer flere udbydere til, er prisen på fibernet blevet en del lavere og er nu ikke meget forskellig fra prisen på bredbånd. 
 • Derudover må man regne med, at prisen falder mere og mere i takt med, at der kommer flere udbydere og dermed mere konkurrence på området. Den teknologiske udvikling vil også gøre fibernet billigere og billigere. 

Hvilken router til fibernet?

En router laver et lokalt netværk i dit hjem. Den fordele det trådløse internet signal, så alle dine mobile enheder kan oprette forbindelse til netværket trådløst.

Da du altid vil miste lidt hastighed med en trådløs forbindelse, kan routere også fungere med kabel. Under visse omstændigheder kan det være en fordel at bruge en kabelforbindelse. Du kan, for eksempel, have brug for et kabel, hvis du spiller videospil.

En trådløs forbindelse, ofte kendt som wifi, giver dog mest mening, når du skal forbinde hele familiens mobiltelefoner, tablets og andre enheder på tværs af huset til internettet.

Når du vælger en router, er det vigtigt at tage højde for dine omstændigheder. Det inkluderer for eksempel, hvor mange enheder, der skal kobles op på nettet, og hvor stort et areal dit netværk skal dække.

Fordelen ved fibernet og trådløse routere er så, at du selvom, du uundgåeligt mister en smule af hastigheden, stadig har et stærkt, stabilt og hurtigt internet. 

Kan jeg få fibernet?

Om du kan få fibernet afhænger først og fremmest af, hvor du bor. Det kræver nemlig, at du bor i et område, hvor der i forvejen er nedgravet fiberkabler. Du kan tjekke online, om din adresse har adgang til fibernet. 

Bedste fibernet

Når du skal kigge efter det bedste fibernet, giver det god mening at kigge efter upload og download hastighed. Her kigger man på Mbps, der står for Megabyte per second. Det vil nogle steder hedde 300 Mbps, 500 Mbps eller f.eks. 1000 Mbps. Det har altså betydning for hastigheden af dit internet. 

Hvordan får man fibernet?

For at få fibernet skal du igennem en process. 

Undersøg om du kan få fibernet

Først og fremmest er det vigtigt at finde ud af, om du overhovedet kan få fibernet i dit hjem. Det kan du nemt gøre ved at søge på nettet, og du kan meget præcist finde ud af, om det er muligt at få fibernet i netop dit hus. 

Find det fibernet, der passer til dig

Hvis det er muligt, at få fibernet til dit hus, så skal du i gang med at undersøge markedet. Der er ikke en udbyder, der er definitivt bedst, så det handler om at afgøre, hvad du har brug for. Hvis du har mange krav og behov, skal du selvfølgelig gøre op med, om det er nogle ting, du er klar på at betale for. 

Bestil fibernet

Når du har fundet det bedste fibernet til dig, skal det bestilles. Her skal du også være afklaret på, om du mangler tilbehør, for at dit fibernet kommer til at køre som det skal. Det kan f.eks. være en router. Hvis du aldrig har haft fibernet før, kan du ofte få en masse hjælp til at vælge rigtigt hos de respektive udbydere. 

Opsætning af fibernet

Hvis der ikke er installeret fibernet i dit hus, kan du bestille installering af fibernet. Det kan du også få hjælp til af din udbyder. 

Installering af fibernet

For at installere fibernet i dit hus, vil dit energiselskab dirigere fiberkablet gennem dit hus’ sokkel på et passende sted. Fiberlinjen er forbundet til fiberboksen, som placeres et passende sted i dit hjem i henhold til dine præferencer.

Derefter skal du slutte din telefon, computer og fjernsyn til boksen. Hvis du har bestilt wifi-udstyr som f.eks. en trådløs router, skal det altså kobles til, så din router kan bruge fibernettet til at danne et lokalt netværk i dit hus. 

Hvor er der fibernet i Danmark?

Der er lagt fibernet mange steder i Danmark. Lige nu kan du f.eks. få fibernet hos WAOO, hvis du bor omkring midtjylland, fyn, sjælland og bornholm. Der er lagt lyslederkabler i store dele af Danmark. Det udvikler sig hele tiden, og hvis du ikke på nuværende tidspunkt kan få fibernet i det område, hvor du bor, kan du blive fiberambassadør og hjælpe dit område på vej mod fibernet. 

Fibernet i Danmark

Danmark er meget med i udviklingen af fibernet. På DTU – Danmarks Tekniske Universitet – var de bl.a. de første til at overføre data med en hastighed på 1 million Mbps. Det vil altså svare til at kunne downloade omkring 65 computerspil på 1 sekund!. Det er altså en hel del computerspil på meget kort tid. 

Danmark er altså løbende med i udviklingen af fibernettet og arbejder lige nu på at få verdens hurtigste internet. 

Hvornår kommer der fibernet i dit område?

Er der ikke mulighed for fibernet i dit område, så kan du kontakte din udbyder og høre, hvad deres planer er for udviklingen af fibernet i dit område. 

Hvad koster fibernet om måneden?

Fordi der er mange forskellige udbydere af fibernet, vil priserne også være forskellige hos de respektive udbydere. Når du har med fibernet at gøre, kan du lige nu regne med at skulle af med omkring 350 kr om måneden for fibernet. Der findes dog udbydere, der tilbyder en lavere pris, og nogle, der tager mere for det.

Det kommer selvfølgelig også an på bl.a. fibernettets hastighed. 

Hvor hurtigt er fibernet?

Fibernet er det hurtigste internet, du kan få. Ved hjælp af lyslederkabler bruges lyset til at transmittere data og internet signal. Det vil altså sige, at fibernet kan være lige så hurtigt som lysets hastighed. 

Et almindeligt bredbåndsnetværk vil ofte have en Mbps på 20, hvorimod fibernettet oftest ligger på 1000 Mbps. Det vil altså sige, at hvis du skal downloade en almindelig sang, der fylder 4 Mb, vil det tage 1,5 sekund på bredbånd og kun 0,03 sekund på fibernet. 

Det er en forskel, du virkelig vil mærke, hvis du f.eks. skal downloade en film, der fylder omkring 3-4 Gb vil tage omkring en halv time på bredbånd. Til sammenligning vil det kun tage omkring 25 sekunder på fibernet. Det er altså en forskel, der kan gøre en forskel. 

Hvad er forskellen på fibernet og bredbånd?

Den helt basale forskel på fibernet og bredbånd er kablerne, internettet transporteres igennem. I fibernet er det lyslederkabler, der transmitterer data, og det gør, at fibernet er meget hurtigt. Bredbånd transporteres enten gennem ADSL eller COAX ledninger. 

ADSL er en type bredbånd, der transporteres gennem kobberledninger. Det giver en langsommere og asymmetrisk forbindelse. Det betyder, at hastigheden for downloads ikke vil være den samme som hastigheden af uploads. 

COAX er bredbånd, der kommer ind gennem kabel-tv-kabler. Det har den ene klare fordel, at hvis du har kabel-tv, kan du købe COAX bredbånd igennem en tv-udbyder og dermed spare nogle penge. 

Fibernet eller bredbånd

Det er individuelt, om fibernet eller bredbånd er den bedste løsning. Derfor kan der altså ikke gives et definitivt svar på, hvilken type internet alle bør have. 

Fibernet er hurtigt og stabilt, men også dyrere end almindeligt bredbånd. Hvis du har høje krav til dit internet eller bare ikke bliver tilfreds med almindeligt bredbånds evner, så kan fibernet være den rigtige løsning. 

Hvis du ikke har høje krav, men bare gerne vil have adgang til nettet eller har du simpelthen ikke råd til fibernet, så må bredbånd være løsningen for dig. 

Det er altså et spørgsmål, du er nødt til at svare for dig selv.  

Hvilket fibernet skal jeg vælge?

Hvis du er i tvivl om, om fibernet er for dig, så kan du gå med en løsning uden binding. Fibernet kan som nævnt være dyrt, og det kan virke som et spring at tage. Der er også mange forskellige fibernet løsninger at vælge imellem, og hvis du ikke har prøvet fibernet før, ved du måske ikke, hvad du skal lede efter, så dine egne behov bliver opfyldt. 

Hvis du bestiller fibernet uden binding, betaler du oftest udelukkende for forbindelsen til fibernettet. Det vil sige, at du ikke får noget som helst tilbehør til. Du skal altså selv have fat i f.eks. en trådløs router. 

Hvis du i stedet er mere sikker på, at fibernet er det, du vil have, kan du få en del mere hjælp, når du får dig en mere fast udbyder. Hvis du derfor gerne vil slippe for selv at skulle få styr på alt muligt, kan det være en fordel at få fat i nogle, der kan og vil hjælpe dig. 

Når du vælger fibernetudbyder er det også vigtigt at tjekke, hvilke udbydere, der tilbyder fibernet i dit område. Det er nemlig ikke sikkert, at en bestemt udbyder har aftaler med det energiselskab, der har udrullet fiberkabler i dit område. 

Hvor meget Mbps har jeg brug for?

Det kommer meget an på, hvor mange mennesker I er om at dele internet, og hvor meget I hver især bruger det. Her kan du danne dig et bedre overblik:

Til 1 person

 • Surfing

Hvis du bare har brug for at surfe på nettet, kan du nok godt nøjes med 50-100 Mbps.

 • Streaming

Elsker du film og serier, og bruger du streamingtjenester eller spiller du nogle mere komplicerede spil, skal du nok nærmere have fat i 200-300 mbit. 

 • Streaming, gaming og hjemmekontor.

Hvis du gerne vil kunne streame og game samtidig, eller hvis du gerne vil kunne lave et ordentligt setup til dit hjemmekontor, så skal du nok over at have fat i 500-1000 mbit, alt efter dit personlige behov. 

Til 2-3 personer

 • Surfing

Med 50-100 Mbps bør alle stadig kunne have fin forbindelse til at surfe på nettet og streame musik. 

 • Streaming

200-300 mbit er sådan set fint nok til alle, hvis der skal streames eller holdes møder, men du kan opleve, at få problemer med forbindelse, hvis alle er på samtidig, så det skal du helt klart have med i dine overvejelser, inden i alle har et vigtigt møde på samme tid. 

 • Streaming, gaming og hjemmekontor.

Med 500-1000 mbit har i til gengæld ingen problemer med zoom møder og online møder på samme tid. I kan streame og spille, så meget I vil, og så passer det også rigtig fint til en smarthome løsning. 

Til 4 eller flere personer

 • Surfing

50-100 Mbps er stadig fint, hvis I udelukkende skal surfe på nettet. 

 • Streaming

200-300 mbit giver dig stadig mulighed for at streame, men der er langt større risiko for problemer og ustabile forbindelser, hvis alle er på nettet samtidig. 

 • Streaming, gaming og hjemmekontor.

500-1000 mbit holder stadig til streaming, hjemmekontor, smarthome, online møder og gaming. Her kommer fibernettet symmetriske upload og download hastigheder til stor gavn. Hvis I bliver mange flere end 4 eller hvis I har et stort forbrug af nettet, er der dog stadig muligheden for som privatperson at komme helt op på 5000 Mbit hos nogle udbydere. Det er altså virkelig mange Mbps. 

Alt dette er selvfølgelig kun tommelfingerregler og pejlemærker. Alle familier og husstande er forskellige, og nogle vil have brug for flere Mbit end andre. Det er helt naturligt og uundgåeligt. Så inden du sætter dig fast på Mbps, er det en god ide at komme med at realistisk bud på jeres behov. Hvis det er helt skævt, kan I evt. snakke med jeres udbyder om muligheden for at få det ændret. 

Hvordan virker fibernet?

Et “lyslederkabel” bruges til at levere fibernet. Det betyder altså, at lys bruges til at transmittere internetsignalet. Det lyslederkablet er lavet af, er enten tynd plast eller glas og er kun en hårsbredde i diameter. Lyslederkablerne bliver lagt i jorden og ført ind i huset via soklen. Herefter kan man få adgang til fibernet via en fiberboks. Hertil kan du tilslutte en router og så fungerer det ellers, som du nok kender dit internet i forvejen – bare en hel del hurtigere. 

Hvorfor skal jeg vælge fibernet?

Fibernet er en ny teknologi, der hele tiden udvikler sig. Fibernet er til dig, der ikke vil gå på kompromis med dit internet. Det er til dig, der vil have det bedste eller måske bare vil have internet, du kan stole på. Du skal altså vælge fibernet, hvis dit internet fylder meget i din hverdag.

Det kan være, du går meget op i videospil, computerspil eller lignende, hvor hastigheden er vigtig. Det kan også være, du arbejder hjemme eller har perioder, hvor du arbejder hjemme, hvor du er afhængig af et stabilt net. Med et fibernet, vil du være sikker på en god forbindelse fra din side, hvis du har et møde over zoom eller en telefonsamtale med en kollega eller arbejdsgiver. 

Kort om fibernet

 • Fibernet er altså en form for internet, der giver dig mulighed for exceptionelt hurtigt og stabilt internet. Fibernet transmitterer data med lysets hastighed. 
 • Det er hurtigere end bredbånd og koster en smule mere. Priserne falder dog i takt med den teknologiske udvikling og stigning i antal af udbydere på markedet. 
 • Det er ikke alle, der kan få fibernet, så hvis du er interesseret, skal du først tjekke, om det er muligt at få fibernet i dit område. 
 • Nogle udbydere tilbyder udelukkende fibernet til billig pris, hvor andre udbydere tilbyder andre goder i deres pakker.
 • Man kan få op til 5000 Mbps som privatperson, men de fleste vil være rigeligt tilfredse med 500-1000 Mbps. 
 • Fibernet skal installeres i dit hus via kabler og en fiberboks.