Denne side er reklamefinansieret

Nedgravning af fiber – det skal du vide

Med etablering af fibernet ind til din bolig får du mulighed for at få internet med lysets hastighed. Og der er flere grunde til, at hurtigt internet hjælper dig i hverdagen.

Med fibernet kan du:

  • Vælge den hastighed, der matcher dit og husstandens behov
  • Surfe uforstyrret
  • Streame film og tv-serier
  • Game og uploade optagelser på fx YouTube
  • Opsætte ”Smart Home” forbindelser mellem alle husets og havens digitale enheder – fra styring af musik, varme og lys – til robotplæneklipperne, der futter rundt på græsplænen.

Sådan afgør du, om du har brug for hurtigere internet

Oplever I, at det giver problemer, hvis flere i husstanden vil se film eller tv gennem streaming på samme tid? Virker mobilen som en sløv hund, så snart ungerne er hjemme? Eller har I problemer med at få signal nok rundt i huset?

Alt dette kan være tegn på, at det er tid til en opgradering til hurtigere internet med en fibernedgravning.

Undersøg om du kan få fibernet

Har du allerede bredbånd eller en anden internetforbindelse, og overvejer du at skifte til det hurtigere fibernet, er der nogle ting, du skal undersøge først.

Kan du overhovedet få fibernet?

Fibernet er ikke så udbredt som bredbånd eller mobilt bredbånd, så det er ikke givet, at du kan få internet gennem nedgravning af fibernet, der hvor du bor.

Heldigvis er der en nem måde at finde ud af det på.

Du slår bare din adresse op på tjekditnet.dk. Tjenesten styres af Energistyrelsen og giver dig et hurtigt overblik over de muligheder, der er for at få internet på din adresse.

Mål hastigheden på din nuværende forbindelse

Er etablering af fibernet og nedgravning af fiber en mulighed hjemme hos dig, da er det en god idé at bruge lidt tid på at finde ud af, hvilken hastighed du har nu.

Det giver dig en god indikation for, hvilket abonnement du har brug for. Typiske hastigheder er 10 Mbit, 20 Mbit, 30 Mbit og 50 Mbit.

Ved at bruge speedtesten her på siden, kan du nemt se, hvor hurtig din eksisterende løsning er.

Du kan bl.a. lave speedtest af følgende:

  • Speedtest af bredbånd (hastighedstest)
  • Speedtest af internet (hastighedstest)
  • Speedtest af mobilt bredbånd (hastighedstest)

Hvad er en hastighedstest?

En test af hastighed viser dig i løbet af få sekunder, hvor hurtigt dit internet rent faktisk er.

Der er to tal fx 50/20 Mbit. Første tal viser hastighed på download, det andet hastighed på upload.

Hvordan foregår en hastighedstest?

Med en hastighedstest måler et program, hvor hurtigt du kan downloade og uploade filer fra nettet.

Download er det du henter – upload det, du lægger ud.

Som nævnt vil hastigheden på download ofte være noget højere end upload, da den almindelige forbruger som oftest har mest brug for at kunne ”hente” ting fra nettet.

Du kan dog få internetløsninger, hvor disse tal er identiske. En sådan løsning er god, hvis du har brug for, at der kan lægges mange og store filer op på nettet. Det kan fx være billeder eller filmklip til blogs, YouTube og andet.

Glem ikke at teste din wi-fi forbindelse

Der kan være stor forskel på routere og dermed på, hvor stærk din trådløse forbindelse er. Du kan have nok så hurtigt fibernet, men kan routeren ikke sende data ordentligt videre, er du lige vidt.

Tag vores speedtest forskellige steder i huset fx via din mobil, mens du bevæger dig væk fra routeren. Herved får du et billede af, hvor stærkt signalet er. Falder signalet meget kan en stærkere router eller en forstærker til den eksisterende være en løsning.

Hvad koster etablering af fibernet?

Hvis der allerede er lagt fibernet ud i dit boligområde, skal du kun betale for nedgravning af fibernet fra boksen ved skellet og ind til din bolig.

Internetudbyderen tilbyder typisk at stå for det arbejde. Nogle gange kan du være heldig at få kablet lagt ned ganske gratis, hvis der ikke er mere end 30-50 meter ind til din bolig.

Andre gange koster det et mindre oprettelsesgebyr, men der er også udbydere, der tager mere end 1000 kr. for at føre fibernet ind i huset.

Tag tilbud hjem fra forskellige udbydere

Vil du være sikker på at få etablering af fibernet så billigt som muligt, er det en god idé at bede om tilbud fra mere end én udbyder. På den måde kan du ofte presse prisen på gravearbejde og etablering ned.

FAQ

Hvad koster det at få gravet fibernet ned?

Prisen varierer meget fra 0 kr. til over 1000 kr.

Hvordan kan jeg se, hvor hurtigt mit internet er?

Med vores speedtest kan du nemt finde hastigheden på din forbindelse.

Hvilken hastighed skal jeg vælge?

Du skal vælge hastighed ud fra, hvor mange I er i husstanden, og hvad I bruger nettet til. Du kan se en udførlig guide til valg af hastighed her.