Internet er ikke bare internet. Der findes en lang række internetløsninger, som varierer i pris og hastighed, men også i måden man opkobles til internettet på.
Her på siden finder du informationer om:
- Internetabonnementer
- Mobilt bredbånd
– Mobilt bredbånd via Simkort
– Mobilt bredbånd via USB modem
– Mobilt bredbånd via Router - Bredbånd
– Bredbånd via kabeltv
– Bredbånd via antenne
– Bredbånd via telefonstik
– Bredbånd via fibernet
Indholdsfortegnelse
Internetabonnementer
Der findes mange udbydere, som hver især tilbyder flere forskellige internetabonnementer, som varierer i pris, hastighed og type, og særligt typerne af internet er svære at skelne fra hinanden. Der findes både mobile og almindelige bredbånd og flere forskellige måder, hvorpå man kan opkobles henholdsvis et mobilt og et almindeligt bredbånd. Det er ikke nødvendigvis alle typer af bredbånd, som er tilgængelige på din adresse.
Det afhænger af, hvor i landet du bor. Der kan også være en begrænsning på, hvor høj en internethastighed du kan opnå på din adresse. På den enkelte bredbåndsudbyders website, vil du ofte kunne indtaste din adresse og se hvilke bredbåndstyper og hastigheder, som den enkelte udbyder kan tilbyde dig.
Når du bliver præsenteret for internetabonnementer, som er mulige for dig at få, skal du være opmærksom på, at den hastighed, som der oplyses, er en “op til” hastighed. Ved et internetabonnement på eksempelvis 20 Mbit, betyder det typisk, at hastigheden er op til 20 Mbit. Du kan derfor ikke være sikker på, at du opnår en hastighed på præcis 20 Mbit. Der er dog en regel, der hedder, at 80 % af kunderne skal kunne garanteres den hastighed, som der reklameres for.
Derudover er internetudbyderne også forpligtet til at oplyse en minimumshastighed. Husk derfor at se hvilken minimumshastighed, der er angivet ved de internetabonnementer, som du kigger på. Du skal også være opmærksom på, at der på internetabonnementer typisk er en bindingsperiode på 6 måneder, som er den maksimale længde binding, man som privatkunde må påføres. Den er sjældent kortere, da internetudbyderne selvfølgelig kun er interesseret i at beholde dig som kunde, så længe som muligt. Det som internetudbyderne konkurrerer på, er typisk prisen på internetabonnementerne eller på pakkeløsninger, hvori internetabonnementer og andre ydelser tilbydes til en fordelagtig pris.
Mobilt bredbånd
Et mobilt bredbånd er internet, som du kan tage med dig på farten, og er ligesom det 3- og 4G internet du har på mobilen. Et vigtig detalje omkring mobilt bredbånd er, at du ikke kan bruge internettet ubegrænset, som ved et normalt bredbånd. Derimod betaler du månedligt et fast beløb for en begrænset datamængde. Har du en måned brug for mere data, end hvad der er inkluderet i dit mobile bredbånds abonnement, bliver du derfor nødt til at betale yderligere. Især mange pendlere vælger typisk at have mobilt bredbånd, så de kan bruge noget af spildtiden i toget på at arbejde. Men også sommerhusejere vælger ofte denne løsning, da det i mange tilfælde ikke kan betale sig for dem at have fast internet, når de ikke er der til daglig. Det er muligt at få mobilt bredbånd via simkort, USB modem og router:
Mobilt bredbånd via Simkort
Mobilt bredbånd via simkort fungerer på næsten samme måde, som det simkort du har i telefonen. Du sætter simkortet i den enhed, hvorpå du ønsker at gøre brug af dit mobile netværk. Ulempen er, at man med mobilt bredbånd via simkort ikke kan tilknytte internettet til flere enheder ad gangen. Skal du bruge internettet på flere forskellige enheder, skal du derfor bytte simkortet rundt i enhederne fra gang til gang. Mobilt bredbånd via simkort bliver hyppigst brugt på tablets. Nogle bruger dog også mobilt bredbånd via simkort i deres bærbare computer, men det er de færreste computere, som bliver lavet med en port til simkort. Vil du have mobilt bredbånd på en bærbar computer, anbefales det at man får det via USB modem eller router, som du kan læse mere om herunder.
Mobilt bredbånd via USB modem
Mobilt bredbånd via USB modem er næsten lige så nemt, som hvis du vælger et simkort. I stedet for at sætte simkortet i enheden, skal du blot sætte det ind i det medfølgende USB modem, som derefter kan sættes i enheden, som en normal USB pind. Når du har sat USB modemet i din enhed, vil en installationsguide poppe op på skærmen og hjælpe dig med installeringen af dit mobile internet på enheden. Ligesom ved internet via simkort, kan et USB modem også kun bruges af en person på én enhed ad gangen. Dog er det meget nemmere at skifte mellem flere enheder med et USB modem, da det ikke tager mere end et øjeblik at flytte USB modemet fra én enhed til en anden. Vil du bruge det i en tablet, skal du blot tage simkortet ud af dit USB modem, og så fungerer det på præcis samme måde som internet via simkort.
Noget du skal være opmærksom på, når du vælger mobilt bredbånd via USB modem, er, at nogle udbydere opkræver et ekstra beløb for selve USB modemet, mens andre giver det med gratis. Det er en god idé at være opmærksom på det, når du skal vælge hvilken udbyder af mobilt bredbånd, du vil have. Du kan her se og sammenligne mobilt bredbånd fra en lang række udbydere.
Mobilt bredbånd via Router
Den nyeste metode inden for mobilt bredbånd er bredbånd via router, hvor du sætter et simkort i en router. Modsat mobilt bredbånd via simkort og USB modem, kan mobilt bredbånd via router sagtens bruges af flere ad gangen. Routeren er trådløs, og kan derfor stilles over det hele i dit hjem. Selvom routeren hører ind under, hvad vi kalder mobilt bredbånd, er det dog en lidt mere stationær løsning. Routeren kan nemlig ikke tages med på farten på samme måde som de andre typer mobilt bredbånd. Der skal nemlig være adgang til strøm. Internettet er dog mobilt i den forstand, at man tage det med sig om bruge det i et andet hjem, end ens eget.
Forskellen på et mobilt bredbånd via en router og en almindelig bredbåndsforbindelse ligger derudover i, at man med et mobilt bredbånd har en begrænset datamængde. Mobilt bredbånd via router bruges typisk som erstatning for den normale bredbåndsforbindelse i eksempelvis et sommerhus, hvor man ikke opholder sig hele tiden. Hos de fleste udbydere slipper man ikke udenom at betale et ekstra gebyr for routeren. Selvom man også selv kan købe routeren andre steder, kan det godt være en god ide at holde sig til den, man kan få hos udbyderen. Det kan nemlig godt være svært at gennemskue, om den router man kigger på, også har muligheden for at man kan indsætte simkort.
Bredbånd
Bredbånd er internet som de fleste kender det i dag. Bredbånd er den teknologi, som har afløst datidens 56K modem, som var meget langsommere end nutidens bredbånd. En bredbåndsløsning er stationær, og det er derfor ikke muligt at tage det med dig, ligesom mobilt bredbånd. Det er muligt at få bredbånd via Kabel TV, antenne (ADSL bredbånd) og fibernet:
Bredbånd via kabel-tv
Bredbånd via kabel-tv er en bredbåndsforbindelse, hvor internettet leveres via det eksisterende kabel tv-stik. Langt de fleste kan få bredbånd via kabel-TV stikket, uanset om de har en kabel tv-pakke eller ej. Der er dog nogle steder, hvor enten udbyderne kræver, at du har en tv-pakke, eller hvor lokale tekniske forhold eller din antenne- eller boligforenings aftaler med udbydere betyder, at det nødvendigt at have tv-pakke for at få bredbånd via kabel-tv. Hos mange udbydere kan man typisk vælge en pakkeløsning, der både indeholder en tv-pakke og en bredbåndsløsning til en favorabel pris. En fordel ved en sådan løsning er også, at udbyderen ofte så giver dig adgang til web-tv og lignende på dit fjernsyn. Det har ingen betydning for hverken bredbåndet eller tv-pakken, at begge dele leveres via kabel tv-stikket. Internet og tv-kanaler sendes nemlig via forskellige frekvenser på COAX kablerne, så de forstyrrer ikke hinanden.
Nogle tror at bredbånd via kabel-tv og antennestikket er to forskellige måder at have internet på, men det er det ikke. Bredbånd via antennestikket er den kanal, som signalet leveres gennem, men selve opsætningen sker gennem kabel-tv, hvor det typisk er en router, der tilsluttes.
Bredbånd via kabel-tv, den såkaldte COAX-teknologi, er, modsat bredbånd via telefonstik, symmetrisk, således at download og upload hastigheden kan opnå samme høje niveau. Der er potentiale for at denne type internet i fremtiden kan opnå en hastighed på over 1000 Mbit/s – som dog er langt over, hvad en almindelig husstand har brug for. Udfordringen med COAX-teknologien er, at der er begrænset båndbredde, hvilket betyder, at jo flere der benytter det, desto mere nedsættes hastigheden.
Bredbånd via telefonstik (VDSL og ADSL bredbånd)
Bredbånd via telefonstikket er en ældre løsning, der før i tiden fungerede ved, at man skulle “ringe op til internettet” og hastigheden var meget langsom. I dag er bredbånd via telefonstikket en stabil internetforbindelse og en af de mest udbredte bredbåndstyper, da mange bor i en bolig med et telefonstik. Hvor høj en hastighed, man kan opnå med denne type bredbånd, afhænger af, hvor i landet man bor. Jo tættere på telefoncentralen, desto bedre. ADSL bredbånd er et asymmetrisk bredbånd, hvor download hastigheden er væsentligt højere end upload hastigheden. Et ADSL bredbånd er tilstrækkeligt for mange mennesker, da man typisk kun har behov for en høj upload hastighed, hvis man ofte uploader meget store filer til nettet, bruger sin computer som server eller til online computerspil. VDSL er opdatering af ADSL, hvor hastigheden er højere. Den er fortsat asymmetrisk, men både download og upload hastighed er meget hurtigere.
Bredbånd via fibernet
Bredbånd via fibernet er en nyere type bredbånd, som transporteres med lysets hastighed. Fibernettet fungerer ved, at man sender laserlys gennem tynde glaskabler og det er herigennem internetsignalet transporteres. Netop fordi internettet transporteres med lysets hastighed, sikrer man sig med bredbånd via fibernet en ekstrem stabil høj internethastighed sammenlignet med de andre typer bredbånd. Da fiberbredbånd er et symmetrisk internet, får man både en ekstrem høj download og upload hastighed. En fordel ved fibernet er også, at fibernettet ikke påvirkes af, at der er mange, der anvender det. Ulempen ved fibernet er dog, at det stadig kun tilgængeligt visse steder i landet. Du vil på den enkelte udbyder af fibernets website kunne indtaste din adresse og se, om det på din adresse er muligt at få fibernet.