Denne side er reklamefinansieret

Digitalt TV

Den 1. november 2009 blev det analoge TV-signal slukket og det resulterede dengang i at nogen sad tilbage med sorte skærme. Det var altså ikke længere muligt at se TV på et analogt fjernsyn via en antenne. Beslutningen om at slukke for det analoge TV-signal var fra EU’s side baseret på, at det analoge signal var støjende på grund af forstyrrelser fra forskellige kanaler fra de nærtliggende lande.

Med lukningen af det analoge TV-signal, fulgte en markant stigning i salget af fladskærme. I dag produceres alle fladskærme med indbyggede digital TV-tuner, så alle har mulighed for at modtage det digitale signal og digital TV er nu en almindelig del af danskernes hverdag. Med digital TV fulgte bedre billedkvalitet og et større TV-udbud i form af flere kanaler. Digital TV har altså medvirket til, at TV oplevelsen er blevet forbedret.

Hvad er digitalt TV?

Det TV-signal, der modtages i dag er altså det, der betegnes digital TV. Det omfatter, at det digitalt distribuerede signal giver billeder, der fremstår knivskarpt og helt uden ”sne”. Det skal dog påpeges, at digital TV ikke er lig med HD (High Definition), men med digital TV får du muligheden for at kunne se TV i HD. Desuden giver digital TV dig mulighed for både at se TV i bredformat og med surroundlyd. Alle fladskærms-TV er i dag bygget netop i den brede 16:9-billedeformat og derfor kan du slippe helt for sorte bjælker over og under billedet. Samtidig giver digital TV adgang til flere kanaler, mulighed for at slå undertekster til og fra, elektronisk programoversigt samt mulighed for tegnsprogstolkning. Herudover giver nogle digital TV-udbydere mulighed for at starte programmer forfra eller sætte det på pause. Der er altså mange aspekter af digital TV og det er i dag muligt at sammensætte en TV-pakke, der passer nøjagtigt til den enkeltes behov.

Hvordan modtager jeg digitalt signal?

Digital TV kan modtages på flere forskellige måder; via antenne, kabel, parabol eller bredbånd. Med en antenne – og et TV, der kan modtage det digitale signal – får du adgang til alle DR’s kanaler. Herudover har du mulighed for at tilkøbe ekstra kanaler. Antennen kan enten være din egen eller en fællesantenne i en forening. I mange tætbebyggede områder leveres det digitale TV-signal som oftest via kabel TV. Når antennekablet sættes i kabel TV-stikket kan de digitale kanaler uden problemer indstilles på TV’et. En anden løsning er at modtage digital TV via en parabol, hvilket i højere grad er relevant, hvis du bor i yderområder, hvor signalet er svækket, eller hvis du skal fange kanaler fra ikke-skandinaviske lande. Sidste løsning er digital TV via bredbånd, hvilket gøres ved at du får en TV-boks tilsendt af din bredbåndsudbyder, der efterfølgende skal tilsluttes TV’et. Det er en fleksibel løsning, der tilbyder dig at sammensætte en TV-pakke lige efter din smag, men vær opmærksom på, at når boksen er tændt, så vil den svække din internethastighed en smule.

Fordele ved digitalt TV?

Der er mange fordele at hente ved de forskellige løsninger på digital TV. Først og fremmest er teknologien forbedret markant, så kapaciteten i højere grad kan udnyttes i form af det større udbud af TV-kanaler. Tv-oplevelsen bliver bedre fordi både billed- og lydkvalitet er forbedret. Det skyldes, at der ikke er noget kvalitetstab i distributionen at det digitale signal og netop derfor får du med digital TV muligheden for at se ægte HDTV. Hertil kommer de mange effektiviseringer og simplificeringer, som muligheden for at slå undertekster til og fra, mulighed for tegnsprogstolkning, elektroniske programoversigt og meget mere. Derudover er det en stor fordel, at de forskellige TV-udbydere tilbyder muligheden for særlige løsninger i form af forskellige TV-pakker, samt muligheden for at sætte et program på pause, starte det forfra eller spole frem og tilbage. Desuden kan du – selvom du har et ældre TV – i mange tilfælde alligevel modtage digital TV. Hvis dit eksisterende TV har enten en Scart eller en HDMI-indgang, så kan du tilslutte end digital modtager og modtage digital TV.