Tv signal

I Danmark er der kun meget få husstande, som ikke har et behov for et tv-signal. Efterhånden lever vi nemlig i et samfund, hvor vi ikke så let kan klare os uden mindst ét tv. Et tv, og de programmer man kan se på det, er nemlig kilden til manges foretrukne underholdning, samvær, information om samfundet og spændende nyheder. Men for at få adgang til alt dette, så er det langt fra nok bare at have et tv-apparat. Et signal til tv’et er nemlig essentielt for, at maskinen kan modtage de mange spændende kanaler.

For danskere er der mange forskellige muligheder for at etablere et tv-signal af både de trådløse og den kabelbaserede slags. Disse muligheder viser sig primært i de mange forskellige forbindelser, som man kan oprette mellem sit tv og en sender. Blandt andet kan man benytte sig af bredbånd, parabol, kabelstik, antenne og digitale bokse. Markedet er hele tiden i rivende udvikling, og nye metoder og hastigheder kommer uafbrudt til. Der er derfor rig mulighed for at vælge præcis den signaltype som passer en selv og ens husstand bedst. Nedenfor følger en grundigere oversigt over de forskellige signaler, og de fordele og ulemper som følger med dem alle.

TV signal via bredbåndsforbindelsen

At etablere et tv-signal via bredbånd er en populær løsning, som rigtig mange danskere benytter sig af i dag. Bredbånd har den store fordel, at det kan etablere forbindelse til både tv-signal og internet på én gang, fordi man i så fald etablerer tv-forbindelsen igennem internettet. Bredbåndsløsninger bliver derfor ofte udbudt som en pakke, hvor tv-pakker og internet købes samlet. Det er dog også muligt udelukkende at købe internet for sig selv.

Bredbånd symboliserer den nyeste teknologi inden for internetforbindelser og har derfor stort set erstattet tidligere forbindelsesformer som for eksempel modem og ISDN. Dette skyldes, at bredbånd er meget hurtigere og langt mindre påvirkeligt. Det vil sige, at man som bruger af bredbånd ikke i samme grad behøver at bekymre sig om, hvorvidt mange andre i nærområdet benytter sig af samme forbindelse, og om den i så fald bliver langsommere.

Bredbånd er en type af internet og er derfor ikke definerende for, hvordan man etablerer den konkrete forbindelse imellem internet og apparat. Således kan bredbånd både køre via kabel, via digital modtagerboks og via telefonstik. Ligeledes kommer bredbånd i mange forskellige former, afhængig af udbyder, geografi og ens egne valg. Alt efter hvilken hastighed man vælger, kan man således vælge at betale mere eller mindre for hurtigere eller langsommere internet. På www.sparpenge.dk/bredbånd kan man sammenligne bredbåndsmuligheder og priser i hele Danmark. Hastighed på bredbånd varierer typisk imellem 2 Mbit/s til 100 Mbit/s. Ulempen ved bredbånd kan derfor også være, at man i nogle geografiske områder kan være begrænset af et manglende udbud eller mangel på variation i leverandører.

Tv signal via kabel

Kabel er en forbindelsesmetode, hvorigennem et signal fra en antenne eller en satellit tilkobles et tv eller en computer. Her er der tale om en såkaldt trådløs kabelforbindelse, hvor antennen sender kodninger til en signalboks installeret i hjemmet. Præmissen for forbindelsen er, at et outlet til kablet findes i huset på forhånd – ellers skal det først installeres. Herfra fører et kabel forbindelsen videre til det ønskede tv-apparat. Kabelforbindelsen er en løsning som mange vælger, fordi den er isoleret og dermed meget sikker. Da men ikke deler kablet med andre husstande eller andre apparater, er forbindelsen nemlig mindre forstyrret og dermed mere effektiv. Desuden er kabel-signal ofte en smule billigere end andre typer af tilkobling.

Dog er der også nogle åbenlyse ulemper ved kabelforbindelser, som gør, at nogle brugere vælger denne løsning fra. For det første er man bundet af nødvendigheden af tilslutningen til kablet. Skal man trække et kabel fra signalboksen ind i et andet rum, er man således nødt til at bruge noget tid på at fifle med forlængerledninger og ledningsbyggeri. Desuden kan man opleve problemer med kvaliteten af signalet, hvis ens kabel ikke er ordentlig isoleret, og på den måde kan blive påvirket af digital støj udefra.

Tv signal via antenne

Rundt omkring i Danmark ser man her og der antennelignende konstruktioner rage op imod himlen fra husenes tage. Nogle af disse antenner er de såkaldte tv-antenner. Disse antenner fanger signalet omkring sig, og sender det så videre til de dertil indrettede modtagere rundt omkring i husstandene. Ofte er de enkelte antenner, som man kan købe, ejet af specifikke tv-udbydere, og dette udgør både en fordel og en begrænsning i forhold til brugerne. Fordelen er, at de så kan vælge imellem allerede etablerede tv-pakker- og løsninger. Ulempen er, at de mister noget af friheden til at vælge selv. I nogle boligforeninger eller boligområder vælger man dog at installere en fællesantenne. Her er der en mulighed for at vælge en antenneløsning, som giver mulighed for selv at vælge sin udbyder individuelt i husstandene.

Det nyeste inden for antenne-tv er den digitale løsning. Her kan de nyudviklede antenner modtage et digitalt signal via en indbygget digital modtager i selve antennen. Denne løsning har, udover en hurtigere hastighed, flere fordele. Den primære er, at en digital antenne er langt mere smart og kompakt end de ældre modeller. Her kan man altså undgå at have en monstrøs og uæstetisk konstruktion siddende midt på sit tag.

Tv signal via parabol

Tv-signal via parabol er ikke en løsningsmodel, som man ser så ofte længere. Dette skyldes, at mange opfatter den teknik som ligger bag parabolmodellen som forældet og ineffektiv. Princippet bag parabol er dog i høj grad det samme som hos en antenne. Her samles signalet fra satelitter i parabolens akse, og føres derefter ind i en parabol-boks i huset.

Parabol-tv er til dels også et omdiskuteret valg på grund af de mange fordele og ulemper, som knytter sig til det. Af fordele kan nævnes, at parabol-signalet ofte kan fungere effektivt på steder, hvor bredbåndsforbindelser ikke når ud eller er svage. Så længe parabolen er placeret korrekt på husets tag, vil den nemlig altid kunne fange et signal fra satellitter. Derudover har paraboler en lang rækkevidde, og man kan typisk være heldig at kunne fange en masse gratis kanaler med denne løsning. Dog er en parabol-løsning mere påvirkelig end andre alternativer. Når vejret bliver dårligt, kan signalet derfor godt forsvinde eller blive langsommere. Desuden fylder en parabol meget, og den skal placeres på en ret specifik måde for at fungere optimalt. Parabolboksen som signalet sendes til kan desuden kun vise tv-kanalerne i ét rum ad gangen.

TV pakker

Når først signalet er etableret via en trådløs forbindelse, en kabelforbindelse eller anden løsning, så er der endnu en ting, som man skal tage stilling til. Når man har fået sit tv-signal, skal man nemlig vælge sin tv-pakke. Tv-pakker er en betegnelse for de forskellige kanalsammensætninger, som diverse tv-udbydere tilbyder deres kunder. Når man for eksempel vælger en bredbåndsforbindelse, får man altså ikke bare automatisk adgang til en masse kanaler. Signalet fra senderen til tv’et skal nemlig afkodes for at programmerne kan vises, og dette betaler man udbyderen for.

Hos de forskellige danske tv-udbydere er der sammensat pakkeløsninger med små, mellemstore og store mængder af kanaler, alt efter behov og præferencer hos den enkelte bruger. Man kan bruge online tjenester til at sammenligne tv-pakkerne og på den måde finde frem til en billig tv pakke. Ofte er disse pakkeløsninger sammensat på forhånd, og det samme er prisen. Nogle gange kan man dog tilkøbe enkelte kanaler eller benytte sig af pay per view funktionen. Nogle tv-udbydere tilbyder også bland-selv-løsninger, hvor man frit kan kombinere et vis antal kanaler til en unik pakke. De klassiske, gratis kanaler som DR udbyder er selvfølgelig altid med, og det samme er TV2. Men herudover er det helt op til udbyderne selv, hvilke priser de vil tage for hvilke kanaler.

Hvilken tv-pakke som man bør vælge, er meget afhængigt af ens situation og behov. Således bør man kigge på ens budget, ens interesser og ens tv-forbrug, inden man træffer den endelige beslutning. For eksempel vil en enlig studerende måske ikke have brug for særlig mange kanaler. Måske bruger han eller hun egentlig mest tv’et til nyheder og en lejlighedsvis film, og her er en lille tv-pakke tilstrækkelig.

Men for en familie med børn af flere aldre i husstanden vil situationen være en anden. Her vil forældrene måske gerne have nyheder og kultur, teenagerne vil have reality og serier, og de små vil have tegneserier og børnefilm. Her er det en god idé med en bred vifte af forskellige kanaler, og man kan med fordel vælge en medium eller stor tv-pakke.

De kriterier man vælger efter behøver dog ikke nødvendigvis at være defineret af ens familiære situation. Den kan også være drevet udelukkende af ens interesseområder. Der er ikke særlig mange af de klassiske tv-kanaler, som gør særlig meget ud af sport. Er man en sportsnørd, kan det derfor være en fordel at vælge en tv-pakke, som inkluderer nogle af de gode og populære sportskanaler. Er man interesseret i madlavning, kan man ligeledes vælge kanaler, som kun viser programmer og reportager om dette emne.

TV udbydere

Ligesom der er utrolig mange forskellige løsninger, når det kommer til tv-pakker, så er der mindst lige så mange forskellige løsninger, når det kommer til tv-udbydere. Tv-udbyderne er ikke dem som producerer og laver programmerne, men derimod de firmaer som sørger for, at danskerne kan få tv-signal og adgang til de specifikke kanaler. Fordi der er så mange forskellige firmaer at vælge imellem, er der god mulighed for at finde en udbyder, som er den helt rigtige for lige netop en selv.

Bare i Danmark er der så mange tv-udbydere, at det nogle gange kan være svært at holde styr på. Heldigvis er der nogle aspekter ved ens situation, som man kan bruge til at snævre sig ind på den rigtige løsning.

For eksempel kan man kigge på hvilken signalløsning, som man ønsker sig til sit hjem eller som man måske allerede har implementeret. Her kan man kigge på hvilke udbydere tilbyder de bedste og billigste løsninger inden for dette. Man kan også kigge på ens behov for tv-pakker og ens budget. Nogle udbydere specialiserer sig nemlig i store og varierede pakkeløsninger, imens andre har mere fokus på at være så billige som muligt.

Tilkøb ekstra tv kanaler

Som allerede nævnt, så er der håb forude hvis man går og savner en specifik kanal, men ikke er villig til at bruge pengene på den helt store tv-pakke. Rigtig mange tv-udbydere tilbyder nemlig en løsning, hvor man kan tilkøbe en enkelt eller nogle få ekstra tv-kanaler for en lille forhøjning af ens abonnementspris. Dette kaldes for det meste ”tilvalg af kanaler”, og er begyndt at blive en stigende populær løsning blandt mange brugere.

De tilkøbte kanalers pris er ofte meget afhængig af udbyder og selve kanalens natur. Men som en regel ligger prisen for et tilkøb på mellem 30 og 50 kroner. Det er altså på ingen måde en uoverskuelig pris for en hel kanal ekstra at lade sig underholde af. Set i forhold til prisforskellen mellem den lille tv-pakke som man måske allerede har, og den store tv-pakke som man ellers er nødt til at købe for at få kanalen, er dette beløb faktisk småting.

Tv signal problemer

Selvom vi i Danmark, som regel, nyder godt af et yderst effektivt system, når det kommer til signal til tv og internet, så kan alle husstande en gang imellem opleve at bøvle med problemer med kvaliteten af signalet. Alt efter hvilken type forbindelse man bruger, kan disse problemer skyldes en række forskellige faktorer. Løsningerne varierer ligeledes afhængigt af problemets årsag.

Bruger man en antenne-eller parabolløsning, så kan problemer med signalet skyldes en forkert placering af eller malfunktion i selve apparatet. Er parabolen for eksempel ikke placeret korrekt, eller kan antennen ikke fange signalet fra en satellit ordentligt, så er der med garanti knas i fjernsynet, når man slår ind på sin yndlingskanal. Bruger man derimod trådløse og digitale løsninger som for eksempel kører via bredbånd, så kan problemer med tv’et skyldes problemer med internettet. Er internettet svagt, bliver tv-signalet nemlig direkte påvirket. Her må man gå direkte til sin internetudbyder for at diskutere, hvad man kan gøre for at løse problemet.

Endelige kan der ved kabelforbindelser også opstå gener, som er relateret til kvaliteten af ens set-up med kabel og signalboks. Er signalboksen installeret forkert, eller er kablet ikke isoleret ordentligt, så kan anden digital støj influere tv-signalet og på den måde skabe støj på linjen. Måden at løse dette på er at vælge et bedre kabel eller tage et grundigt kig på installationen af signalboksen.