Denne side er reklamefinansieret

Trådløs internet – Wifi

Brug for trådløs internet? Så er du kommet til det rette sted.

Her på siden fortæller vi dig alt, der er værd at vide om trådløst internet. Men først og fremmest giver vi dig en hurtig oversigt over de forskellige udbydere af trådløst internet, du finder på det danske marked. Så kan du nemt sammenligne priser, hastigheder og øvrige vilkår, når du bestiller internet til hjemmet.

[adservice-comparison-feed feed=dit-bredbaand-dk-all]

Få den nemmeste internetløsning til hjemmet med trådløst internet

Trådløst internet – i daglig tale også kaldet WiFi eller blot trådløst net – er i dag den mest udbredte måde at få internet i sit hjem på. Årsagen er simpel: Trådløst internet er fantastisk praktisk og nem at arbejde med.

Med trådløs internet i hjemmet får du fuld fleksibilitet. Du slipper for al makværket med de gammeldags internet-ledninger, der filtrer sig sammen og ikke er lange nok. Du kan frit gå fra rum til rum, og opleve fremragende internetdækning i hele din bolig. Der er ingen begrænsninger på hvor mange, der kan koble sig på det trådløse internet – I kan nemlig nemt dele den samme forbindelse. 

Og vigtigst af alt, så er det trådløse internet stort set lige så lynende hurtigt som en kablet forbindelse ville være.

Jo, trådløst internet er kommet for at blive (tænk bare på hvor utjekket, det ville være, hvis vi altid skulle slutte en ledning til vores mobiler for at gå online!). Og det er heldigvis ikke svært at sætte op.

Det skal du bruge for at få trådløst internet

Når du skal have trådløst internet i hjemmet, så er opsætningen fantastisk simpel. Du skal blot bruge to ting:

  • Et modem, der kobler hjemmet på internettet
  • En router, der sender internettet fra modemmet trådløst ud i boligen

Når du bestiller trådløst internet fra en internet-udbyder på det danske marked, så tegner du først og fremmest et abonnement på internetforbindelsen. Det er ikke dyrt, og du kan læse mere om prisen på trådløst internet længere nede på siden.

Sådan opsætter du trådløst internet

Med abonnementet får du tilstendt det udstyr, som du skal bruge for at opsætte internettet. Som regel er udstyret gratis (dog skal du levere udstyret tilbage til udbyderen, når du en dag opsiger abonnementet – så GEM kassen!). 

Med udstyret følger der en manual, der vejleder dig gennem opsætningen. Her er en kort trin-for-trin-guide til opsætningen:

  1. Modemmet tilsluttes strøm, og sluttes til internetstikket i din bolig. Herfra opretter modemmet som regel selv forbindele til internettet, hvis dit abonnement er trådt i kraft.
  2. Derefter skal du tilslutte routeren, der sender internettet fra modemmet trådløst ud i boligen. Routeren skal også sluttes til strøm, og så skal du forbinde den til modemmet med det medfølgende internet-stik.
  3. Forbind din computer eller din telefon til routerens WiFi-signal (se evt. næste sektion for en konkret vejledning).
  4. Følg vejledningen, der fulgte med udstyret, for at opsætte din egen kode på dit trådløse internet.

Voilá! Så er du forbundet til internettet – og din bolig har fået trådløst internet.

Sådan forbinder du dine enheder til det trådløse internet

Når nettet er oppe at køre, så skal du selvfølgelig have forbundet dine enheder – din mobiltelefon, tablet og/eller computer. Det er ganske simpelt at gøre. 

  1. Åbn WiFi-indstillingerne på din enhed.
  2. Find det nye netværk i oversigten – hvis netværket ikke vises af oversigten skal du som regel blot vente lidt. Navnet på netværket vil typisk indeholde producentens navn, samt en talkode, med mindre du har navngivet navnet som noget andet.
  3. Tryk på netværket, og tryk “forbind”.
  4. Indtast koden til routerens netværk – koden finder du typisk på et mærkat, der sidder bag på routeren.

Det var dét! Så er du på!

Priser: Så billigt er trådløs internet blevet i dag

I dag er det ikke dyrere at få trådløst internet end hvis du blot havde en kablet forbindelse. Routeren, som i langt de fleste tilfælde følger med i opsætningsudstyret, er gratis – for så vidt, at du husker at sende den tilbage sammen med modemmet, når du opsiger dit internet-abonnement.

Det eneste, du skal betale for at få trådløst internet i din bolig, er abonnementet på selve internettet. Og et internet-abonnement er ikke dyrt – du skal regne med at slippe et sted mellem 150 kr. pr. måned og 400 kr. pr. måned, alt efter hvor hurtigt internet du har bestilt.

Prisen på trådløst internet er altså ikke anderledes end prisen for internet generelt. Du kan altså få billigt trådløst internet i samme omfang som du kan få billigt internet som sådan.

Sådan fungerer trådløst internet

Der var en tid, hvor mange var bange for at bruge trådløst internet. Tanken var, at de trådløse signaler blev udsendt via stråling – og det var vi jo alle lært er farligt, ikke sandt?

Men faktum er, at trådløst internet er ganske harmløst for dig og din familie. Det trådløse internet sendes ud fra routeren via simple radiobølger. Altså, præcis de samme typer af signaler, som din radio bruger i bilen, når du skal høre morgennyhederne på vej til arbejde. Det er også den samme type signaler, som din telefon bruger, når du ringer op til din partner på vejen hjem igen. 

Trådløst internet arbejder altså via helt harmløse signaler, der ikke påvirker dig eller din krop på nogen måde.

Virker trådløst internet til gaming?

Da trådløst internet først kom på banen omkring årtusindeskiftet fik det hurtigt et ry for ikke at være egnet til gaming. Problemet dengang var, at WiFi-signaler blev overført en smule langsommere til computeren, end hvis man brugte et regulært internetkabel.

I dag forholder det sig anderledes. Langt de fleste spil kører fremragende på trådløse internetforbindelser – så længe selve internethastigheden også understøtter spillene. De nye routere har nemlig en 5.0 GHz-frekvens, som kan levere højhastigheds-internet trådløst til spilcomputeren. 5.0 GHz-frekvensen står i kontrast til den ældre 2.4 GHz-frekvens, der leverer en lidt langsommere forbindelse – dog stadig fint til langt de fleste behov.

Trådløs internet: Forskellen på 2.4 GHz og 5.0 GHz

Når du kobler dig på et trådløst internet via WiFi-funktionen på din computer, så vil du nogle gange i oversigten se en ekstra markering ud fra WiFi-navnet. Markeringen fortæller, om WiFi-forbindelsen kører via 2.4 GHz-frekvenser eller 5.0 GHz-frekvenser.

Men hvad betyder det egentlig? Og hvad er forskellen?

WiFi på en 5.0 GHz-frekvens kan, alt andet lige, levere hurtigere trådløs internet til dig end WiFi på en 2.4 GHz-frekvens. De høje hastigheder åbner op for fx computerspil via WiFi-forbindelsen (som vi lige har set), og de muliggør også samtidig brug af det trådløse internet fra rigtig mange på samme tid.

Til gengæld har en 5.0 GHz WiFi-forbindelse også lavere rækkevidde. Hvis jeres bolig er stor, så vil I garanteret opleve, at en WiFi-forbindelse, der kører med en 5.0 GHz-frekvens, ikke kan dække alle rummene i boligen lige så godt. 

Her hjælper det som oftest at ændre på routerens indstillinger, og aktivere 2.4 GHz-frekvensbåndet istedet. Ved at koble jer på WiFi’et via en lavere frekvens bliver internettet selvfølgelig en smule langsommere – men ofte er det jo også rart at få dækket hele boligen med internet.

Hvor hurtig trådløst internet kan jeg få?

Trådløst internet kommer i forskellige hastigheder, alt afhængig af teknologien, der bruges til at transmittere WiFi-netværket. Som oftest vil du dog opleve, at din WiFi-forbindelse ikke er en flaskehals for tempoet på det internet, som dit modem trækker ud af væggen.

I branchen skelner man mellem WiFi 4, WiFi 5 og WiFi 6. I dag har de fleste enten WiFi 5 eller WiFi 6, som vi herunder skal fokusere på.

Med WiFi 5 kan du transmittere trådløse internet-hastigheder på mellem 433 Mbps og 6933 Mbps. Det er tilstrækkeligt for langt de fleste private brugeres behov. WiFi 5 kommer dog med en flaskehals, hvis I er rigtig mange, der bruger af forbindelsen på én gang. Til fester eller øvrige større arrangementer, hvor der er mange gæster på dit WiFi på én gang, kan du opleve forsinkelser på netværket.

WiFi 6 transmitterer din forbindelse trådløst med hastigheder på mellem 600 Mbps og helt op til 9600 Mbps. For almindelige brugere af internettet når man aldrig et behov for at udnytte den fulde kapacitet. Til gengæld fjerner denne teknologi enhver flaskehals når det kommer til kapaciteten. Den trådløse WiFi 6-forbindelse kan, praktisk talt, levere trådløs internet til et ubegrænset antal brugere på én gang. De trådløse WiFi 6-forbindelser bruges særligt på restauranter, caféer og biblioteker, hvor man vil give mange brugere mulighed for flydende internetoplevelser på samme tid.

Er dækningen ikke tilstrækkelig? Køb en WiFi-forlænger

Nogle gange kommer man ud for, at det trådløse internet ikke dækker hele boligen lige godt. Hvis WiFi-routeren for eksempel står i den ene ende af huset, så kan signalet fra routeren godt trænge lidt svagere igennem i den anden ende.

Det er et problem, som mange oplever. Og hvis du ikke kan flytte routeren mere ind mod midten af boligen, så kan du løse problemet med en såkaldt WiFi-forlænger (også kaldet en WiFi extender). 

WiFi-forlængeren fungerer ganske simpelt ved, at den opsnapper WiFi-signalet fra routeren, og transmitterer det samme signal videre ud i din bolig. Placerer du WiFi-forlængeren midt mellem din nuværende router og det område, hvor signalet er dårligt, burde det udbedre problemet.

En WiFi-forlænger fungerer som oftest med de fleste WiFi-routere på markedet. Du kan tilkøbe en WiFi-forlænger hos de fleste internetudbydere, eller som løst tilbehør på nettet.

Hvis du ikke vil købe en WiFi-forlænger kan du også undersøge, om din router kan indstilles til at transmittere frekvenserne via 2.4 GHz-bånd frem for 5.0 GHz-bånd. Det forlænger nemlig rækkevidden på din router. Du kan som regel finde en vejledning til hvordan du indstiller routerens frekvensbånd på producentens hjemmeside.

Hvorfor hedder trådløst internet “WiFi”?

Ordet “WiFi”, som ofte bruges istedet for “trådløst internet”, har en lidt finurlig historie bag sig. Man skulle jo egentlig tro, at “Wi” og “Fi” var akronymer – en sammentrækning af to ord. Men det er faktisk ikke tilfældet.

Så hvorfor hedder trådløst internet “WiFi”?

WiFi-teknologien fik sit navn fra et marketingfirma, der skulle opdigte et fancy navn til den nye trådløse internetteknologi omkring årtusindeskiftet. “Wi” stod for “wireless” – det engelske ord for “trådløs”. Men “Fi” står ikke for noget. Idéen var, at navnet skulle være mundret, og “WiFi” mindede om “HiFi”-udtrykket fra lydindustrien.

WiFi er i dag det mest anvendte ord, når man taler om trådløst internet.

Her kan du finde gratis WiFi

Det er ikke muligt at få gratis WiFi til dit eget hjem. Her skal du betale et fast abonnement pr. måned.

Til gengæld kan du ofte finde gratis WiFi i det offentlige rum på forskellige lokationer. Det er faktisk en ganske normal ting i Danmark. Her kan du forbinde dine enheder til internettet uden at betale for dig. 

Typiske steder, der udbyder gratis WiFi, er på offentlige biblioteker, cafeer, restauranter, storcentre samt i udvalgte butikker. Hvis der er en kode til det trådløse netværk kan du spørge personalet om koden. Nogle steder er det et krav, at du er kunde for at få adgang til det trådløse netværk – det kan fx være på cafeer eller på restauranter. 

Andre typer af trådløst internet

Nogle gange bliver ordet “trådløst internet” brugt i andre sammenhænge end når man taler om WiFi. Blandt andet kan “trådløst internet” referere til mobilnetværket.

Det danske mobilnetværk er trådløst internet, der sendes ud over hele landet via et omfattende system af master. Du bruger det garanteret til dagligt, for når du går på nettet på din mobil uden for husets fire vægge benytter du dig ikke af din egen WiFi-forbindelse, men derimod af det trådløse mobilnet.

“Trådløst internet” kan også betyde det, man ellers ville kalde “mobilt bredbånd”. Mobilt bredbånd er en type internetforbindelse, der trækker på det mobile netværk, og sender det ud som et almindeligt WiFi-signal i dit hjem. Mobilt bredbånd fungerer altså på samme måde som en router. Men i stedet for at trække internettet ud gennem et modem, der modtager internettet fra kabler i jorden, så fanger routeren blot internetsignalet direkte fra det mobile netværk, og sender det videre.