Bredbånd Wiki – Ordbog med begreber og forklaringer

Bredbånd Wiki hvor vi ser nærmere på de mest udbredte begreber og navne i branchen. Du skal betragte denne side som vores bredbånd ordbog, hvor vi løbende vil tilføje forklaringer og svar.

Har du selv et spørgsmål der ikke bliver besvaret på denne side, må du endelig kontakte os, så vi kan få det tilføjet.

Hvad er forskellen mellem fastnet og mobilt bredbånd?

Fastnet fungerer gennem telefonstikket og kan købes i mange forskellige hastigheder. En kabelbredbåndsforbindelse fungerer via et coaxial-kanel, som også leverer dit TV-signal. Derfor er det også ofte muligt at få bredbånd via din tv-udbyder.

Mobilt bredbånd fungerer anderledes, da man tilslutter sit internet via et USB-stik, som man derefter sætter ind i sin computer. Udover denne løsning, så kan man også tilslutte en router, som er beregnet til mobilt netværk. I USB-stikket er et lille simkort, som modtager internetsignalet, og på den måde skabes der forbindelse til internettet.

Hvad er forskellen mellem 3G og 4G dækning?

Når det kommer til hastighed, så er 4G væsentlig hurtigere end 3G; både når det kobles op på nettet og når der uploades og downloades. Det eneste punkt hvor 3G tager føringen, er når det kommer til dænkningen. 3G kan dække selv ude på landet, hvor du med 4G vil have sværere ved at finde dækning her. Telia er den førende udbyder når det kommer til 4G i Danmark, og i øjeblikket dækker de ca. 140 af Danmarks største byer.

Hvad er en 3G dongle?

Dette er et engelsk begreb, som bliver oversat til dansk på mange måder. Navne som USB modem, USB stick og internet dongle er bare tre eksempler, der dækker over det samme. Det er lille USB-stick som bruges til at sætte ind i en bærbar eller almindelig stationær computer. 3G donglen indeholder et simkort og dette bruges til at kontakte din internetudbyder.

Når USB sticket indsættes, skal du typisk bare trykke “Opret forbindelse” og så er du online. Det er altså et mobilt bredbånd, som du kan have med dig på farten.

Hvad betyder en ADSL forbindelse?

ADSL står for ” Asymmetric Digital Subscriber Line” og er en forbindelse for digital forsendelse og modtagelse af data over det samme kabel. Herved er det muligt at sende 2 datastrømme på samme tid. Det hele foregår over de allerede eksisterende telefonkabler.

Hvad er et dækningskort?

Når man snakker om dækningskort, så menes der et kort over en bestemt udbyders netværk af master rundt i Danmark og hvor godt udbyderen dækker landet med mobilt bredbånd. I Danmark findes der 4 netværk af master og alle er ejet af de 4 største mobilselskaber, i form af Telia, Telenor, TDC og 3.

Dækningen har stor påvirkning på dine muligheder for at være online og have stabilt internet, særligt i yderområderne. Det er der forbindelsen ryger først.