Bredbånd er overordnet set en betegnelse for, hvordan man opkobles til internettet og i dag forbindes bredbånd primært med internethastighed og -forbindelse af høj hastighed og kvalitet. I dag findes der et hav af muligheder for at tilpasse bredbåndet lige netop til den enkelte husstands behov. Én af mulighederne er bredbånd via telefonstikket. Det er en ældre løsning, der før i tiden fungerede ved at ”ringe op” til ”internettet”. Mange husker det som langsomt i opkoblingen, og når man endelig var online, så var hastigheden af internettet utrolig langsomt.
I dag betegnes bredbånd via telefonstikket ADSL og der er både billigt og stabilt internetsignal at hente gennem denne løsning. Med bredbånd via telefonstikket er det altså slut med langsomt internet og denne bredbåndsløsning kan som regel være en mindst ligeså god løsning som andre bredbåndstyper.
Hvilke hastigheder kan jeg få gennem telefonstikket?
Bredbåndets hastighed gøres op i megabit pr. sekund (Mbit/s) og den typiske hastighed ligger mellem 2 Mbit/s og 100 Mbit/s. Jo højere tallet er i Mbit/s, des hurtigere hastighed har bredbåndsforbindelsen. I nogle tilfælde kan du få en hastighed helt op til 100 Mbit/s via telefonstikket, men det kræver at din husstand er placeret tæt på telefoncentralen. Det vil sige, at der er stor forskel på, hvor lange telefonkablerne er fra din husstand og til telefoncentralen og derfor er der også stor forskel på, hvilken hastighed du kan få. Dernæst skal du lægge mærke på at download hastigheden og upload hastigheden ofte varierer.
Du kan flere steder online indtaste din adresse eller dit postnummer, for derigennem at finde frem til, hvilken bredbåndshastighed du kan få gennem telefonstikket. Hvis du skal bruge internettet til almindelig hverdagsbrug er ADSL en god og stabil løsning. 10, 20 og 30 Mbit/s er tilstrækkeligt til den internetaktive familien, men hvis du ønsker at se streame film i HD-kvalitet på flere enheder samtidig, så er det en god idé at undersøge mulighederne for endnu højere bredbåndshastigheder. Som tommelfingerregel bør du huske på, at jo flere enheder der skal tilgå internettet, des højere hastighed har du behov for.
Fordele ved internet via telefonstik
Der er flere fordele ved at vælge bredbånd via telefonstikket. Én af dem er at mange mennesker bor i en bolig, der har adgang til et telefonstik og derfor er ADSL også blandt de mest udbredte bredbåndstyper i Danmark. Hvis ikke du har mulighed for at blive tilsluttet via fibernet, der er blandt de mest anbefalelsesværdige bredbåndsløsninger, så kan du helt sikkert tilsluttes via ADSL. En anden fordel er, at det er en gennemafprøvet teknologi, der har eksisteret i mange år. Desuden er teknologien i dag så veludviklet, at bredbåndsforbindelse via telefonstikket kan tilbyde tilfredsstillende hastighed og kvalitet på lige fod med andre bredbåndstyper. Afslutningsvist er bredbånd via telefonstikket særdeles konkurrencedygtigt på det prismæssige plan. Det er som oftest den billigste løsning og du kan i mange tilfælde få en samlet pakkeløsning med både bredbånd og TV.
Ulemper ved internet via telefonstik
Bredbånd via telefonstik tilkobles – som navnet antyder – via telefonstikket i husstanden. Det er således et krav, at din husstand har et telefonstik, der tidligere har været tilsluttet fastnettelefon-nettet. Derfor er det ikke en mulighed at få bredbånd via telefonstikket i mange nybyggede huse og lejligheder. Internetforbindelsen oprettes altså via telefonledningerne. Sammenlignet med de isolerede kabler, der leder bredbånd via kabel TV, er telefonkablerne mere sensitive over for ”støj på linjen”. Derfor er det nødvendigt at bo tæt på telefoncentralen, hvis du vil opnå de højeste hastigheder. ADSL er dermed mindre stabilt end for eksempel fibernet og bredbånd via kabel TV.